Bochtbanden Hoeveelheden Tool

21 augustus 2013 Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Om het Uittrekken van strekkende meters eenvoudiger en inzichtelijk te maken heeft RODEMA Engineering een AutoCAD applicatie ontwikkeld genaamd "Bochtbanden Hoeveelheden Tool". 

De applicatie werkt via een eenvoudig dialoogscherm. In dit dialoogscherm geeft de gebruiker aan welke gegevens verzameld moeten worden en welke acties uitgevoerd moeten worden.

 BochtBanden Hoeveelheden Tool

Klik voor uitvergroting - BochtBanden Hoeveelheden Tool

Door de banden lijn op een aparte laag te tekenen kan met deze applicatie eenvoudig een tabel gemaakt worden met daarin de strekkende meters uitgesplitst naar rechtstanden en bogen per straal.

 

Door ook de achterkant band op een aparte laag te tekenen kan zelfs de uitsplitsing INWENDIG en UITWENDIGE bochten gemaakt worden.

Klik voor uitvergroting

 

De applicatie schrijft desgewenst ook de hoeveelheden per bocht en rechtstand in de tekening.

 

Klik voor uitvergroting

 

Close Up van de bijschriften in de tekening. Zowel lengte als boogstraal zijn hier bijgeschreven. Tevens zijn de overgangen automatisch aangegeven. 

 

Klik voor uitvergroting

 

Meer Informatie

Via enkele eenvoudige video instructies kunt u zien hoe de applicatie in AutoCAD geïnstalleerd wordt en ingezet kan worden.

Installatie video (4:40min)

Globale werking (4:50 min)

Uitleg detectie achterkantband (5:03min)

Omgaan met gedraaid UCS (1:26min)

 

Vraag en Antwoord

Tekst in tabel is geel, dit is slecht leesbaar op de grijze achtergrond?

De Tabel wordt geplaatst in een aparte laag met de toevoeging -RDM-TABEL aan de oorspronkelijke laagnaam waarvan de strekkende meters berekend zijn. De laagkleur (standaard color 2 yellow) is door de gebruiker zelf achteraf te wijzigen.
Voor iedere laag waarvan de strekkende meters worden bepaald, wordt dus ook een aparte laag gemaakt waarop de tabel komt te staan. Dit is gedaan om zo de mogelijkheid te bieden eenvoudig per onderdeel een afdruk te maken inclusief de tabel van dat onderdeel.

Is het mogelijk het lettertype van de tabel aan te passen?

Ja de te gebruiken kleuren en lettertypes kunnen worden gedefinieerd in een aparte table style. Standaard gebruikt de tool de current tabel style.

De breedte van de band staat nu als edit-bare tekst aangegeven. Is het ook mogelijk door 2x te snappen naar de lijn? (stel dat ik in een voor mij onbekende tekening zit, en ik weet niet meer of het nu een 6/20 8/20 of 10/20 opsluitband was)

Dit is (nog) niet mogelijk, voorlopig hoop ik dat uit de laagnaam blijkt om wat voor type kantopsluiting het gaat. En anders zal de gebruiker zich vooraf op de hoogte moeten stellen.

Specificatie bochtband is op basis van opgaaf leverancier? Of rekent de applicatie toch ergens met 0,785m?

Zie ini bestand waarin staat aangegeven uit hoeveel segmenten een haakse bocht bestaat. Hieruit berekend de routine de booglengte en vermeld deze in de tabel. De applicatie komt met een basisopzet uit de catalogus van een willekeurige leverancier. Maar deze is dus zelf door de gebruiker aan te passen.

Wat is de tekstgrootte van de geplaatste tekst bij de banden?

De applicatie bepaald de teksthoogte op basis van de current dimscale zodat op de afdruk de tekst 1.80mm hoog wordt. Er zijn in standaard AutoCAD voldoende mogelijkheden om eenvoudig alle teksten een andere hoogte te geven. De routine maakt (nog) geen gebruik van de Annotation scale, omdat verondersteld wordt dat deze techniek nog niet voldoende ingeburgerd is.

De mogelijkheid toevoegen om gedeeltelijk/ binnen een crossing/window de hoeveelheden neer te zetten?  Soms bv groot ontwerp, wat in 5 fasen uitgevoerd moet worden. De materialen staan dan wel in de zelfde laag, maar de hoeveelheden wil je wel onafhankelijk van elkaar hebben.

Om te voorkomen dat er dubbele selecties gaan ontstaat is er voor gekozen ook fasering in laagnamen op te nemen.

De verwijder optie functioneert niet altijd 100% goed. Dit treed in ieder geval op als er meerdere tabellen/ oranje lijnen zijn geplaatst doordat de tool meerdere keren achter elkaar is gebruikt.

Dat is niet de bedoeling, maar blijkbaar niet altijd te voorkomen.

Reacties

perfect toepasbaar J

46710 Laatst aangepast op donderdag, 22 augustus 2013 07:49
Meer in deze categorie:

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.