Tips

Artikel

Wat is nieuw in AutoCAD 2016, lees HIER onze eerste bevindingen

Sinds kort verschijnen er ongevraagd !-tekens bij sommige maatlijnen. Wat is dit?  

 

Bij het wijzigen van een MTEXT draait het object steeds -90 graden. Dit gebeurt als ik dubbelklik op de eerder geplaatste tekst. Hoe komt dit?

 

 

Layer isolate werkt niet zoals ik dat gewend ben. Als ik lagen isoleer ben ik gewend dat de overige lagen niet zichtbaar zijn. Maar sinds dat mijn AutoCAD geupdate is blijven de objecten op het scherm zichtbaar. Wat doe ik niet goed?

 

 

Bij het maken van een afdruk (mag ook een PDF zijn) wordt het papierformaat opgegeven. Standaard toont AutoCAD een lange lijst met alle mogelijk denkbare papierformaten. Zou het niet veel praktischer zijn deze lijst in te korten tot een meer gebruikersvriendelijke lijst? (Klik op onderstaande afbeelding voor animatie.)

Lange lijst met papierformaten

 

AutoCAD (LT) kent het commando ARC om een deel van een cirkel te tekenen. Binnen het commando ARC bestaan een aantal opties waarmee diverse varianten van een boog kunnen worden getekend. Maar hoe teken je een boog waarvan je de booglengte en straal wilt opgegeven? 

Boogtekenen met een opgegeven booglengte en straal

Het kan zijn dat door veranderingen van je beeldscherm in eens bepaalde dialoogschermen niet meer getoond worden. Het lijkt dan of er niets gebeurt. In werkelijkheid kan het dan zijn dat het dialoogbox buiten het blikveld van het huidige scherm geplaatst wordt. Dit kan ook gebeuren wanneer je wisselt van werken op twee naar werken op 1 beeldscherm. Heel vervelend als je bijvoorbeeld niet meer de laagkleur kunt wijzigen omdat de COLOR-dialoogbox niet meer bereikbaar is.

 Color dialoogscherm

Onduidelijkheid bij gebruik schaal van arceerpatroon

Oplossing:

Let op de systeemvariabele MEASUREMENT, waarde 0 (imperial inch) of 1 (iso-mm). Deze kiest de bijbehorende blibliotheek acad.pat of acadiso.pat. Het enige verschil tussen de bibliotheken is de eenheid waar de patronen in zijn opgemaakt. Arceerpatronen gemaakt met acad.pat zijn 25.4x kleiner dan de patronen uit de acadiso.pat bibliotheek. Zo kan het voorkomen dat in een tekening een hatch ansi31 scale 1 er hetzelfde uitziet als een nieuwe arcering ansi31 met een scale van 25.4 !!! (een doordenker...) Bovenstaande geldt ook voor lijnsoorten (acad.lin en acadiso.lin)

Vraag

Mijn kruisdraden in AutoCAD LT zijn niet beeldvullend en in kleur als ik iso-metrisch ga tekenen. Is dit aan te passen ?

Lastig om juiste object aan te wijzen en te selecteren ?

Kruisdraden te klein. Hoe kan ik mijn kruisdraden weer beeldvullend maken ?

Achtergrondkleur in stellen op zwart i.p.v. wit.

Objecten zijn wel op het scherm te zien maar worden niet afgedrukt op papier (of zijn niet zichtbaar in pdf).

Bij het afdrukken (Command PLOT) van een tekening worden niet de juiste plotstyle tabellen weergegeven. In andere tekeningen lukt dat wel?

Hoe kan een tekening in TIFF worden opgeslagen?

Oplossing:

In AutoCAD pulldownmenu Tools->Display Image->Save... is het mogelijk het beeldscherm op te slaan in een *.tiff, *.bmp of *.tga formaat. De kwaliteit is niet super.

Plotten naar een *.jpg of *.png formaat geeft een beter resultaat omdat de resolutie zelf kan worden ingesteld.

Renderen van een 3D model gaat natuurlijk uitstekend naar dit bestandsformaat.

Algemeen gesteld is het lastig om een vector bestand (dwg) scherp om te zetten naar een rasterbestand.

De vrije ruimte rond TextMask is te groot, kan dit aangepast worden ?

Oplossing:

In het commando TEXTMASK zit een optie waarmee de vrij te houden ruimte rond de tekst kan worden ingesteld. Het gaat hierbij om de optie "Offset distance"

Opmerking:

Werkt (nog) niet in AutoCAD LT

Hoe kunnen geopende tekeningen op de Windows taakbalk getoond worden?

Oplossing:

Command: TASKBAR<enter>

Enter new value fot Taskbar<0>: 1<enter>

Het openen van tekeningen waaraan een xref hangt duurt veel langer dan bij eerdere versies van AutoCAD.

Oplossing:

Mogelijk bevat de tekening een aanzienlijk aantal ""custom annotation scales"". Door het resetten van de schaallijst zal dit probleem zijn opgelost. 

Command: -SCALELISTEDIT<enter>

<P ">Enter option [?/Add/Delete/Reset/Exit] <Add>: R<enter>
Reset scale list to defaults? [Yes/No] <No>: Y<enter>
Scale list reset to default entries.
Enter option [?/Add/Delete/Reset/Exit] <Add>: E<enter>

Command:

Opmerking:

Vanaf AutoCAD 2008 wordt de scalelist opgeslagen in de DWG zelf. Daarvoor werd de schaallijst opgeslagen in het windows register.

Bij geneste XREF's kunnen onstaan extreem lange schaallijsten ontstaan. Dit zou verholpen moeten zijn met de Service Pack welke door AutoDESK is uitgebracht.

Is het mogelijk te snappen op objecten zonder de z-hoogte over te nemen?

DEL-ete toets werkt niet meer? Normaal selecteer ik wat er verwijderd moet worden en druk dan op de DEL-toets van het toetsenbord.

Bij het exporteren van 2D AutoCAD (*.dwg) tekening naar Microstation (*.dgn) geeft AutoCAD de melding

"One or more objects in the drawing cannot be exported using a 2D seed file. For example, the objects might be non-coplanar."

Hoe komt dat ?

Is het mogelijk de plaatjes (iconen) op de status regel van AutoCAD te tonen als teksten? Dus weer de woorden ORTHO, OSNAP, POLAR in plaats van een icon?

 

Lijnen met elkaar verbinden zonder steeds de straal (Radius) op 0.00 te moeten zetten.

Ken je de variabele BLIPMODE nog ? Zo niet, lees dan verder zodat je weet wat je (niet) mist.

Pagina 1 van 2